nálunk auschwitzban

HOLOKAUSZT MONODRÁMA

Író: Tadeusz Borowski

Dramaturg-rendező: Kriszt László

Játssza: Illés Tamás

Grafika: Pásztor Attila

Fotó: Győri Atilla, Pinke Éva, Bujnovszky Vanda

„Tizenegynéhányunkat választottak ki egész Birkenauból, és amolyan majdnem orvost képeznek belőlünk. Roppant fennkölt küldetésünk van. Felebarátainkat fogjuk gyógyítani, akiket mostoha sorsuk nyavalyával sújtott, meg apátiával, vagy csak elment a kedvük az élettől. A mi feladatunk lesz, hogy csökkentsük a halálozási százalékot, és lelket verjünk a foglyokba.”

Második világháború, Auschwitz. A hely ahol megáll az idő, s akik következő napon fel tudnak kelni a priccsről, azok csak a múltba vesző emlékek visszaidézésébe menekülve tudják túlélni a jelent. A lágerben az idő mint fogalom megszűnik, csak a most létezik, a holnapot már nem biztos, hogy megérik.

Tadeusz Borowski Nálunk Auschwitzban című kisnovellája 1971-ben jelent meg Kővilág címmel, könyv formájában az Európa Könyvkiadó jóvoltából, Fejér Irén nagyszerű fordításában. Ez a könyv szolgált alapul Tadeusz Borowski műveinek színpadi adaptációihoz. Borowski műveit, írásait nagyon kevesen ismerik idehaza. Pedig az ő élete, az ő auschwitzi pokoljárása nem volt egyedi a második nagy világégés időszakában. Több érdekesség is fűződik Borowski tragikus életéhez. Nem volt zsidó származású, illegális kommunista tevékenységért került Auschwitzba. Az ő sorsa volt, hogy nem zsidóként megélje, átélje azokat az embertelen körülményeket, amelyek a zsidóknak jutottak a hitleri Németországban. Borowski így hiteles át- és túlélője volt a gyári méreteket öltött náci emberirtásnak. Borowski személyes tragédiája volt még, hogy amikor hazakerült hazájába, Lengyelországba, ugyanazt az embertelen diktatúrát tapasztalta a 60-as években, mint Auschwitzban, csak azt kommunizmusnak hívták. Borowski ezt már nem tudta feldolgozni, önkezével vetett életének. Tragikus sors jutott osztályrészéül, de a tehetségéből fakadó novellái, írásai fennmaradtak az utókor számára, így téve őt halhatatlanná.