SZÍNÉSZ KOLLÉGÁKAT KERESÜNK!

EGY SZÍNÉSZ CSAK A SZÍNPADON SZÍNÉSZ, EGYÉBKÉNT UGYANOLYAN ÁTLAGEMBER, MINT BÁRKI MÁS.

Ez a tényállítás napjainkban talán még igazabb, hiszen nagyon sok színész nem tud méltó módon a pályára kerülni, a meglévő színházi státuszok szűkössége miatt. Mit tehet ilyenkor egy elhivatott, lelkéből dolgozó színész? Ha nem tud megmutatkozni a színpadon, akkor nem fogják látni olyan szakemberek -producerek, rendezők, koreográfusok – akiktől a kiugrási, bemutatkozási lehetőséget kapná. Jelenleg a végzett színészek többség vergődik egy ideig, majd feladja, a másik fele kiégve, elszürkülve megragad a pálya szélén, a kiugrási, megmutatkozási lehetőség legkisebb esélye nélkül. A probléma sokrétű, a megoldást pedig nem mi találtuk ki, hanem külföldi példákat átvéve szeretnénk idehaza elsőként bevezetni. De mielőtt kifejtenénk a felhívásunk részleteit, fontosnak tartjuk megosztani azokat a tendenciákat, amelyek elvezettek ahhoz, hogy olyannyira sok tehetség lemorzsolódik a színházi pályáról. Elsőként meg kell említenünk, hogy mind az úgynevezett OKJ-s, mind az egyetemi képzési rendszert követően, kevés kivétellel, abbahagyják az önképzést, s leginkább csak várják a „sültgalambot”. Ez azonban nehezen elképzelhető a zenészek, vagy a táncosok világában, hiszen ők folyamatosan gyakorolnak. Amikor olvasod ezeket a gondolatokat, tedd fel a kérdést: ismerek olyan színészkollégát, aki naponta gyakorolna például beszédtechnikát, vagy énekórákra, táncórákra jár? Pedig például a beszédtechnikának olyannak kellene lennie a színésznek, mint egy táncosnak a mindennapi balettóra. Mára olyan mélyre süllyedt a színész szakma, hogy a kereskedelmi tévécsatornák olcsó, képzetlen amatőröket alkalmaznak, s valljuk be, erről mi is tehetünk – az egész színházi szakma. Azt a summás gondolatot szeretnénk megosztani (külföldi példák alapján) a hazai színész társadalomban szereplőkkel, hogy a személyiség, az individuum fizikai és szellemi fejlődése nélkül nem létezik szakmai fejlődés. Ehhez csak a munkával megalapozott tanulás vezethet – a többre, jobbra, értékesebbre való törekvés. A befektetett munka áldozattal, szenvedéssel, lemondással, kitartással jár, hogy egy minőségileg magasabb szintet érhessünk el. John F. Kennedy híres mondása („Ne azt kérdezd, hogy mit tud érted tenni a hazád, hanem azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért.”) színházi világunkra applikálva így szól: „Ne azt kérdezd, hogy mit tud érted tenni a színház, hanem azt, hogy te mit tudsz tenni a színházért.”.

A Kazán István Kamaraszínházat 2006-ban alapítottuk a Fészek Művészklubban. Szakmai célként a hazai és egyetemes színházi kultúra közzétételét, színpadi adaptációk értékteremtő bemutatását, új, egyedi, különleges előadások színrevitelét tűztük ki. Ezek a célok mind a mai napig nem változtak. Azt szoktuk mondani, két értelme lehet egy színpadi alkotásnak: vagy emlékezetest, vagy maradandót létrehozni, a többi úgyis a feledés homályába vész. Ha azok közé tartozol, akik nem szeretnék feladni a színészi álmaikat, ha tudsz és akarsz azért tanulni és dolgozni, hogy színpadra kerülhess, akkor keress meg bennünket! Nálunk tanulhatsz és kiteljesítheted a tehetségedet! (Gyakorlati egységek: beszéd-kommunikáció, színészmesterség, tánc-mozgáskultúra, próbák, darabokban való bemutatkozás)

A társulathoz való csatlakozás és az együttműködés önkéntes és az alábbi feltételekkel teljesül:

  • bemutatkozó motivációs levél megküldése (kapcsolat@kikszinhaz.hu)
  • felvételi meghallgatáson való részvétel
  • tagsági díj befizetése
  • személyes részvétel a hétvégi (szombat-vasárnap) és egy hétköznap délutáni gyakorlati foglalkozásokon, a próbákon és a későbbi előadásokon
  • mi megteremtjük a próbalehetőséget, próbatermet a szakmai tovább fejlődést, a szakmai tanulást, a dramaturg és a rendezői hátteret

Jelenleg magán színházként működünk, és a következő években terveink közt szerepel a hivatalos színházi státuszba kerülés. Ha ismersz színészeket, táncosokat, díszlet- és jelmeztervezőket, grafikusokat, akkor szólj nekik, gyertek el együtt a felvételi meghallgatásra!

További információ és jelentkezés: kapcsolat@kikszinhaz.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük