vasárnapi séta

GROTESZK SZATÍRA

Írta: Georges Michel

Anya: Gergely Zsófia
Apa: Illés Tamás
Fiú: Gunyecz Anna
Családtagok, újságárus, pacifista aláírásgyűjtő, vallási térítő, boltos, pincér, rendőrök, utcán élő koldus, és a bűnöző szerepeiben: Szalay Eszter Barbara, Kovács Domonkos, Papp László, Rosenfeld Dániel Imre

Zene: Bernard Herrmann – Cantina and Suite (from “Twisted Nerve”)
Zenei vágás: L-Fly Music
Vezető operatőr: Kárer László
Grafika: Kovács Domonkos
Kulturális és média menedzser: Rosenfeld Dániel Imre

Dramaturg-rendező: Kriszt László

Georges Michel (Sartre-tanítvány) egyik legsikeresebb színművét először láthatja színpadon a magyar közönség. „A színházban az ökölcsapásokat, a bunyós oldalt szeretem – mondja Michel. – Azért írok, hogy az embereket megakadályozzam az alvásban.” Szereplői semmitmondó beszélgetéseik közben sem érzékelik a társadalmat megroppantó munkanélküliséget, a látens polgárháborús állapotokat, rokonaik halálát. Sétájuk közben érzéketlenek maradnak az újságárus hírei, a kegyetlenkedő rendőrök brutalitása, a pacifista aktivista, a provokatív vallási uszító és az általános elszegényedést reprezentáló utcai koldus iránt. Közömbösek maradnak akkor is, amikor a robbantásokat, a szélsőséges terrorszervezetek és a rendőrség közt állandósult tűzpárbajokat, az alvilági lövöldözéseket tűzijátékként, díszsortűzként vagy petárdadurrogtatásként azonosítják. Létmódjuk már semmit sem érzékel, fásultak, kiégettek, mert elidegenedetté váltak saját társadalmukban, csak fiuk halála döbbenti rá őket a valóságra. 

Georges Michel mély társadalomkritikát hordozó műve, habár a 70-es évek Angliájában játszódik, figyelmeztetően hat napjainkban is, hiszen az ember, mint társadalmi lény elidegenedése a XXI. század valóságát tükrözi. A fiú értelmetlen halála annál inkább is szívbe markoló, mert rámutat a jelenlegi kiégett generációt követő fiatal nemzedékre váró jövőképre. A darab dramaturg-rendezője hűen alkalmazza az író hitvallását: „A színházban az ökölcsapásokat, a bunyós oldalt szeretem. Azért írok, hogy az embereket megakadályozzam az alvásban.”